vineri, 7 mai 2010

Stat vs. Oameni

     "Sa traiti bine!" Va suna cunoscut? Da, si mie. Dar este aceasta o realitate? Ntz, ntz, nici pe departe. Haideti sa incepem toti sa ne pese, si sa incepem sa facem ceva. Nu conteaza cat de mic este acel ceva, nu conteaza ca nu am mai facut pana acum, toate au un inceput pe lume. Si, de ce nu, sa incepem prin a ne cere drepturile de la stat, sau a face ce vrem cu banii nostri.
     Astfel, putem sa incepem prin redirectionarea acelor 2% din venitul nostru catre orice altceva decat statul roman. Sunt foarte multe organizatii care vor sa faca bine si au nevoie de ajutorul nostru, fie in bani, fie ca timp investit prin munca voluntara, fie prin promovare in scopul strangerii de fonduri....nu e greu. Putem redirectiona acei 2% catre asociatii care lupta pentru drepturile oamenilor defavorizati sau cu deficiente, copiilor sau animalelor, pentru protectia mediului, pentru oamenii care au nevoie de interventii in strainatate, pentru orice altceva de care statului nu-i pasa. Pentru informarea cetatenilor cu privire la asociatiile si organizatiile non-guvernamentale catre care pot directiona banii se desfasoara un festival, detalii gasiti aici http://ongfest.ro/ , sau puteti intra in baza de date a Ministerului de Finante http://doilasuta.ro/pagini/ unde puteti gasi si formularele necesare.
     Eu, de exemplu, m-am hotarat sa dau acei 2% catre o asociatie numita "SOS Infertilitatea", care incearca sa ajute cuplurile ce nu pot avea copii, si pentru care statul nu face absolut nimic, ba mai mult, pe langa tratamentul de durata si foarte costisitor (nedecontat de casa de asigurari, desigur), cerand aprox. 3000 de euro pentru fertilizarea asistata. Sa faci un copil a devenit un lux?! Vi se pare normal??? (poate intr-o normalitate de-a lui Caragiale :) )
     Daca nu, hai sa punem aici punct nepasarii si neimplicarii, si sa lasam deoparte postura de victime in care romanii s-au obisnuit sa se plaseze, pentru a se putea vaita in voie din lipsa de ocupatie.

Un comentariu: