vineri, 11 iunie 2010

De ce barbatii nu e porci si femeile nu e curve

     Am citit azi un articol inspirat din "inteligenta populara", http://www.cabral.ro/culturescape/barbatii-e-porci, si a rascolit amintiri vechi. Haideti sa deschidem din nou un subiect controversat, legat de asemanarile/diferentele dintre barbati si femei. Pana la urma, gandim la fel sau nu? Au barbatii suflet si femeile minte?
     Ideea ca barbatii e porci si femeile e curve deriva din faptul ca ambele genuri ale speciei...insala. Asa, si? Motivele pentru care se intampla acest lucru sunt greu de enumerat, pentru ca sunt multe si variate. Apartine vina exclusiv unei jumatati din cuplu atunci cand se ajunge la asta? Cu siguranta ca nu. Insa jumatatea "pagubita", ca sa ma exprim in termeni academici :) , tot timpul generalizeaza la nivelul intregului o experienta absolut subiectiva si individuala, astfel ca toata lumea e bagata in aceeasi oala. A insela este de fapt un semnal de alarma. Ceva lipseste, ceva nu e cum ar trebui, ceva s-a pierdut, ceva trebuie schimbat. Dar exista mai multe feluri de a insela, si trebuie sa recunoastem, macar in fata propriului eu, ca toti am fost, atat in postura de persoana inselata cat si in cea de persoana care insala, cel putin o data. Si de oricare parte a barierei ai fi, nu e usor. Pentru ca totul tine de o decizie, si aceasta trebuie luata cu cap. Pardon, cu capul de pe umeri.
     De ce nu suntem curve si porci? Pentru ca fiecare are nevoi, fiecare viseaza la ceva anume, fiecare alearga dupa himere mai mult sau mai putin tangibile, fiecare are dreptul la fericire. Haideti sa ne bucuram de dreptul la fericire. De ce sa nu recunoastem ca flirtul e frumos, ca te face sa te simti "pe piata" inca (daca ai o relatie de durata), ca iti gadila orgoliul si iti face ziua mai frumoasa? Un compliment, un zambet, o atingere... toate iti sporesc increderea in sarmul personal, in capacitatea de a relationa cu oamenii, ba chiar respectul de sine.
     De ce sa condamnam ceva ce ne face sa ne simtim bine? Daca avem partener, asta nu inseamna ca trebuie sa mergem cu capul plecat pentru a nu vedea tentatiile, ca trebuie sa nu reactionam la o gluma sau sa nu apreciem un compliment, sa fim adeptii conceptelor "fetele cu fetele" si "baietii cu baietii". Total gresit. Tocmai tentatiile sunt cele carora daca le rezisti ii dovedesti partenerului stabilitatea, sau daca le cazi prada te ajuta sa faci cate un pas spre ceea ce cauti cu adevarat (daca n-ai gasit deja). Asa ca, dragii mei, totul este o chestiune de alegere, si de asumarea constienta a consecintelor.
     Nici barbatii nu e porci, nici femeile nu e curve, toti suntem oameni, iar viata e prea scurta pentru a face compromisuri cand e vorba de fericire. Cine suntem noi sa-i judecam pe ceilalti, si cine sunt ceilalti sa ne judece pe noi?
     "Fericirea este o alegere conştientă, nu un răspuns automat." Mildred Barthel
    
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu