marți, 8 iunie 2010

Parc-am fi tampiti, domne'...

     De cate ori nu vedem la televizor o campanie pentru ajutorarea unor sinistrati, pentru donare de sange, pentru strangere de fonduri, sau ne suna un prieten daca putem sa dam mai departe un mail - un strigat de ajutor, se cauta stapan pentru cine stie ce animalute....de cate ori am intins o mana de ajutor??? As vrea sa fiti sinceri cu voi insiva raspunzand la aceasta intrebare.
     Si mai vreau sa stiu, de ce un batran de pe strada cu mana intinsa nu indupleca, dar un tiganus descult si tupeist va face sa bagati mana in buzunar? De ce nu facem in mod voluntar actiuni caritabile, atat cat putem, dar cand parcam masina ii dam vagabondului care vine grabit spre noi cativa lei, "ca sa nu ne faca ceva la masina"? De ce in metrou sarim repede cu bani cand vedem femei cu copii mici in brate, care cer bani de lapte, desi vedem in punga semi-transparenta o sticla de cola, iar micutul rontaie o coaja de paine sau un covrig? Le mai da cineva lapte?! I-am facut noi? Avem vreo obligatie sa le crestem altora copiii?
     Ia ganditi-va ce s-ar intampla daca noi am iesi la cersit. E simplu. Ne punem niste haine de casa, mai zdrentaroase si mai patate eventual, si pornim pe strada la cersit. Hai sa zicem si noi ca avem copii/frati/parinti  in intretinere, ca unii mai sunt si bolnavi, ca am fost dati afara de la serviciu si ca nu ne permitem nici macar sa platim intretinerea. Ne-ar da cineva? Eu sunt convinsa ca ni s-ar da replici foarte acide, ni s-ar spune ca avem maini si picioare si putem munci, sa nu mai intindem mana. Ok, mi se pare corect! Atunci, noi de ce dam? De ce scoatem din buzunar bani munciti, pentru a creste niste copii care sunt invatati de mici sa cerseasca? Sau pentru a ajuta aurolaci care tremura intr-un tricou cand afara sunt putin peste zero grade? Facem un bine.....Pe bune?! Cui??? In niciun caz nu facem un bine societatii, care e invadata din ce in ce mai mult de cersetori, tot mai multi tigani cu "puradei" dupa ei ies pe strazi, sau la cersit sau la furat, auzim povesti despre cum batranii sunt batuti si trimisi la cersit, si ii vedem la fiecare colt....Ne facem un bine noua? Nu cred...un calcul simplu pe o perioada mai lunga ne arata ca banutii dati la cresetori nu-s chiar asa putini, si poate i-am fi donat mai bine la un adapost de animale, sau la un azil de batrani, sau pentru orice alta cauza nobila. Sau poate ii puneam la pusculita pentru cand vom aveam nevoie de ei. Atunci, cui facem un bine? Evident...pe termen scurt, cersetorilor, care fac din cersit un modus vivendi, si care n-o duc de loc rau cum am fi tentati sa credem.
     Si-atunci? De ce continuam sa hranim aceste gunoaie ale societatii? Daca nu le-ar merge cu cersitul, si ar muri intr-adevar de foame, nu ar mai face asta ci ar incerca sa-si asigure hrana de zi cu zi. Au trei variante: se apuca de munca (intr-un caz fericit), se apuca de furat (adesea) sau emigreaza si acolo fac ce-i taie capul. Duca-se!!! Dar pana la urma, ceva trebuie sa faca; altceva decat sa cerseasca. Iar noi trebuie sa acceleram acest proces, pentru ca asa nu se mai poate.
     Nu mi se pare firesc sa ma duc in concediu in afara si sa-mi fie rusine sa spun de unde sunt, nu mi se pare firesc sa-mi fie frica sa nu dau bani cuiva ca sa-mi pastrez masina intacta, nu mi se pare normal sa nu pot bea un suc la o terasa fara sa fiu deranjata de cersetori care vin si de uita prelung la ce e pe masa si care nu pleaca pana nu capata ceva.
   Iar oamenii, parca sunt tampiti. De ce ne-ar induiosa un "puradel" care umbla creanga pe strazi si cerseste? De ce i-am da bani? Ca sa vada parintii ca merge asa si sa-l trimita iar si iar? Sunt convinsa ca multi dintre voi zic "e copil, ce stie el?". Ei bine, eu cred ca stie foarte clar ce face, si cred ca-i mai si convine sa vina pur si simplu sa ceara, si sa i se dea. Eu daca cer imi da cineva? Da, sigur: viteza sau un sut in fund!
     Poate va mai ganditi inainte de a scotoci grabiti dupa cativa lei in portofel.....

5 comentarii:

  1. vina este a autoritatilor pentru ca nu iau masuri, nu a oamenilor care scot 1 leu sau 5 sa dea cui cerseste. daca e sa o luam asa, nici batranilor nu ar trebui sa le dam bani, pentru ca....tot cersit sa cheama :). apoi cu azilul de batrani, crede-ma ca si cele de stat o duc foarte bine :). la azil unui batran i se retine in primul rand pensia, de catre azil si, eventual, in functie de necesitatile batranului, se mai cer bani in plus. nu mai este cum probabil se intampla odata. deci batranii din aziluri o duc foarte bine :). s-a creat insa (in primul rand de catre media) o imagine urata in jurul unei institutii care, de foarte multe ori, este un mare sprijin pentru batranii singuri sau pentru cei pentru care familia nu prea are cum sa se dedice, pentru ca unui batran trecut de o anumita varsta presupune sa-i faci piata, curat, sa-i gatesti, sa-i supraveghezi alimentatia etc, iar in conditiile in care ai si tu familia ta, copilul tau etc este foarte greu sa te dedici inca unei responsabilitati de genul. so...lucrurile nu stau chiar asa cum par :). iar referitor la cersetori, eu din principiu nu dau bani la tigani si la femeile tinere cu sau fara copilul de gat. la puradeii din parcare trebuie sa dai bani, pentru ca altfel risti sa-ti gasesti masina zgariata ;). si nu este vine celui da, ci, again, este vina autoritatilor care nu fac "curatenie" :).

    RăspundețiȘtergere
  2. Moto_pitzi nu sunt de acord cu tine. Eh, ma rog, nu in totalitate. Ca sa iti explic de ce voi folosi o situatie ipotetica.
    Hai sa presupunem ca intr-o lume utopica, pentru ca la noi nu se va intampla asa ceva in timpul vietii noastre, autoritatile ar face "curat" pe strazi in ceea ce priveste cersetori. Acum hai sa ne imaginam modalitatile prin care ar face acest lucru.
    I-ar baga la puscarie. Dupa un timp puscariile ar fi pline si cei care intr-adevar sunt plaga pentru societate ar trebui sa stea in libertate. Sau ar trebui alte puscarii noi. Oricum, banii contribuabililor ajung sa fie cheltuiti pe alte probleme decat cele esentiale. Ar fi nevoie de mai multi bani la buget - deci se cresc taxele si impozitele. Cine sufera?? Tot noi!
    alta posibilitate ar fi sa ii puna la munca comunitara (cu cacofonie cu tot). Sa ii ia de pe strazi si sa ii duca la camp sau mai stiu eu pe unde sa lucreze si sa faca banii intr-un mod cinstit - copii la scoala, oamenii in putere la munca. Doar ca asta ne-ar duce innapoi in era comunista. Plus de asta - ce faci cu o mama cu copilul de gat? Unde o duci sa munceasca? Ce faci cu un batran care nu mai are putere sa munceasca la camp? Ce faci cu un handicapat fara o mana sau fara un picior sau fara ambele picioare? Unde pui un astfel de om sa munceasca? Posibilitatea 3 - sa ii amendeze cu "veniturile" zilei de cersit. Dar, de unde nu stii ca acei copii si batrani nu sunt batuti de cei care ii "manageriaza"? Poate ca ar functiona dupa o vreme indelungata cand "managerii" ar renunta la asta. Doar ca acum ai nevoie sa angajezi oameni care sa faca asta zilnic si peste tot in acelasi timp, astfel incat cersetorii sa nu se ascunda pe strada nu-stiu-care care tocmai a scapat de control. Asta ar mai aduce si niste venituri la stat...hm! uite asta chiar e o idee buna :)), oare de ce nu se gandesc autoritatile la asta??
    Oricum, ideea principala la ceea ce voiam eu sa explic: nu este DOAR treaba autoritatilor sa "curete" tara asta de "gunoaie" (atat literalmente, cat si la figurativ), ci si a noastra.
    Faci bine ca nu dai bani la cersetori. Nici eu nu dau, indiferent de motivatiile care le au sau de privirile care mi le arunca la mancarea din farfurie. Numai ca 2 persoane nu-s de ajuns ca sa schimbe lucrurile!!

    Plus de asta am o intrebare: de unde stii ca batranilor din aziluri le este asa de bine precum scrii? Sincer, mie nu mi-ar fi bine DELOC sa stiu ca m-am chinuit sa imi cresc copii si nepotii si in momentul in care am si eu nevoie sa fiu ingrijita la randul meu sunt abandonata intr-un azil! Indiferent de conditiile care imi sunt oferite acolo. Este mai mult decat deprimant acest gand - cel putin pentru mine!
    Sunt de acord ca viata noastra este din ce in ce mai agitata si ca nu avem timpul necesar sa le acordam batranilor nostrii atentia pe care o merita. Dar, decat sa dau banii de intretinere la un azil (din cate stiu eu se platesc!), mai bine fac 2 lucruri bune si angajez pe cineva (la negru ca asta e!) sa aiba grija de batranii mei. Da, ma costa niste bani in plus dar batrinii mei merita!! Pentru ca din ei ma trag si ei m-au ingrijit cand eram copil neajutorat si nestiutor, cum au ajuns ei in ziua de azi, dupa toate evolutiile industriale si nu numai.. si asta o sa imi invat copiii - ca batranii lor merita efortul sa munceasca un pic mai mult si sa castige banii necesari intretinerii lor la rand cu copiii si a achitarii celorlalte obligatii pe care le are fiecare om cu o slujba si o viata normala si decenta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Irina, apreciez atentia acordata detaliilor, dar cred ca un comentariu (ceva mai)scurt si la obiect ar fi ideal... Da, stiu, nu exista utopii si lucruri perfecte, dar te rog, incearca :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Sorry da nu "poc", mai ales cand e vorba de ceva care il am aproape de suflet. Pentru ca, undeva pe acolo prin interior, eu imi iubesc tara - nu si oamenii care locuiesc in ea. Si ma doare sa recunosc ca ai dreptate sa spui ca, in calitate de roman, iti e rusine sa iti spui nationalitatea cand iesi in strainatate. Nu e corect, pentru ca "reputatia" infecta pe care o au romanii este din cauza "gunoaielor" care au emigrat. Nu spun ca TOTI emigrantii sunt "gunoaie", doar mare lor majoritate - hoti, femei usoare si pesti. Si ma doare, pentru ca romanii nu sunt asa!
    Asa ca - scuze, da va trebui sa te multumesti cu comentarii lungi :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Stii ce zic eu? Frumoasa tara, pacat ca e locuita...

    RăspundețiȘtergere